Developmental Health / March 23, 2020

7x familiefun op de fiets

SHARE

Het leven gaat razendsnel. Het lijkt nog niet eens zo heel lang geleden dat je dat kleine bundeltje liefde in je leven hebt mogen verwelkomen. In de tussentijd heb je wat maaltijden gekookt, de was gedaan en een paar e-mails beantwoord. En opeens is je kind negen jaar oud. Hoe en wanneer is dat gebeurd?

Het drukke leven heeft zijn weerslag op de relatie met je kinderen en quality time vinden kan best een uitdaging zijn. En laten we eerlijk zijn: ze zijn niet altijd gezellig, vrolijk en meegaand. Merk jij ook dat je soms wel heel weinig tijd met elkaar besteedt? Je bent lang niet de enige. Misschien is het tijd om de boel een beetje op te schudden. Onze suggestie: ga als gezin op avontuur… met de fiets!

Door samen leuke dingen te doen buiten de dagelijkse routine, worden de emotionele band tussen familieleden versterkt en deze familieband is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Zelfs voor pubers! Samen een stuk gaan fietsen is zoveel meer dan enkel op de fiets springen: gezinnen worden uitgedaagd samen te plannen, te verkennen, te lachen en te bewegen. Er komen nieuwe uitdagingen en ervaringen bij kijken en dan hebben we het nog niet eens gehad over de frisse lucht. Dit zijn slechts enkele psychische, lichamelijke en spirituele voordelen van samen fietsen.

Eén ding is zo goed als zeker: de kinderen zitten vast niet meteen te wachten op een fietstrip. En als dat wel het geval is, dan zouden wij jouw kinderen dolgraag een dagje lenen! Maar als je één van die ouders van kinderen bent die niet meteen een gat in de lucht springen en liever achter hun Playstation of op hun telefoon zitten: geef dan niet op. Het zal niet lang duren voordat ze er stiekem toch een beetje naar uit gaan kijken.

Hieronder vind je zes leuke tips om samen plezier te maken op de fiets, of ze nu klein of al een heel stuk groter zijn.

1. Kies een coole bestemming

Kies een park, een ijssalon, een mooie historische plek of misschien zelfs het huis van een vriend als eindbestemming. Het is het allerleukst voor kinderen als ze weten dat ze een beloning krijgen aan het einde van of halverwege de rit.

2. Geef de kinderen de regie

Hoewel het misschien niet de makkelijkste keuze is, is het zeker wel de leukste en de meest effectieve: geef kinderen de regie in deze fietstrip. Laat hen de route uitstippelen, de (fiets)tas inpakken en laat hen onderweg zelfs de kaart lezen als je besluit verder te gaan dan jullie gebaande paden.

3. Stel fietsdoelen

Jezelf uitdagen is iets wat nooit gaat vervelen. Ook kinderen vinden het fantastisch om steeds sneller, beter en verder te gaan. Stel daarom doelen en beloon je kind én jezelf als je jouw fietsdoel hebt bereikt. Ga van 5 kilometer naar 7,5 om vervolgens de 10 aan te tikken.

4. Zomervakantie? Fiets mee!

Ga je in de zomervakantie richting Zuid-Frankrijk of een andere bestemming in het buitenland? Neem dan altijd de fietsen mee. We zullen niet ontkennen dat het een hele toer is om óók nog eens de fietsen op een rek achterop de auto te hijsen, om de extra benodigdheden als helmen, fietspompen etc. maar niet te noemen, maar geloof ons: je krijgt er zoveel voor terug. Sowieso is het altijd handig om snel naar de campingwinkel te crossen, maar hoe leuk is het om ons uithoudingsvermogen te testen op wegen die niet zo plat als een dubbeltje zijn! Daarnaast kun je in het buitenland ook weer veel mooie onbekende plekken ontdekken met de fiets, van de natuur tot mooie dorpen.

5. Oefen stunts in de achtertuin

Niet ieder uitje hoeft een hele excursie te worden. Zoek een praktische plek op waar je ruimte hebt, bijvoorbeeld de tuin of het park. Ga daar samen leren stunten op je fiets. Maak een klein parcours met pionnen en een stunthelling (ramp), of oefen bunny hops en fietsen zonder handen. Een klein beetje gestuntel kan voor een hoop lol zorgen. Veiligheid is natuurlijk wel belangrijk, dus knie- en elleboogbeschermers en een helm zijn misschien geen overbodige luxe. Oh, en dit is natuurlijk niet voor hen die enkel een opoefiets in de stalling hebben staan.

6. Maak hem of haar tot buddy

Ben je meer een wandelaar of hardloper dan een fietser? Neem dan je Strider-rider mee als wandel- of hardloopbuddy. Zeker als je maar een klein rondje gaat, is het vooral heel gezellig om zo’n dreumes op twee wielen naast je te hebben. Hoe ouder ze worden, hoe langer je wandel- of hardlooprondjes kunnen worden. Zo heb je niet alleen je workout in de pocket, maar gebruik je jouw kostbare tijd ook om samen iets te ondernemen. Win win!

7. Organiseer een fietsspeurtocht

Het vergt wel wat voorbereiding, maar het is o zo leuk: zet zelf een speurtocht uit en laat aanwijzingen achter. Geef je kind de eerste clue en laat de speurtocht maar beginnen. Alle volgende punten moeten op fietsafstand van elkaar liggen. Perfect voor in het bos!

Fietsen is meer dan een werkwoord alleen. Als dat zo was, dan waren we niet zo gepassioneerd om kinderen en hele families aan te moedigen op de fiets te springen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk die twee wielen kunnen zijn voor individuele groei en een sterke familieband. De wetenschap noemt het familiecohesie; wij noemen het super veel fun!

BY mint twist
CONTENT CREATOR