Developmental Health / May 4, 2020

Maak je Strider ‘fietsseizoenklaar’ (ook binnen!)

SHARE

Het wordt warmer en de dagen worden langer. Het is tijd om er weer lekker naar buiten te gaan! Natuurlijk wel geheel volgens de richtlijnen die nu gelden. Kinderen kunnen gelukkig toch nog eindeloos ravotten. Voor lente- en zomerproof ritjes delen we hier een paar tips die ervoor zorgen dat jullie Strider Bike klaar is voor een nieuw fietsseizoen (met een paar extra schoonmaaktips om ook binnen te kunnen blijven crossen).

1. Vet de bushings in
Wanneer een fiets een hele winter weinig gebruikt wordt en veel binnen staat, zit het er dik in dat stofdeeltjes zich ophopen en delen van de fiets zelfs ‘plakkerig’ maken. Zo kan het voorkomen dat het stuur niet fijn meer aanvoelt en niet gemakkelijk meer draait. Om veel gedoe te besparen, is het handig om de bushings, de kleine buisjes en ringen die de fiets als het ware ‘in elkaar houden’, één keer per jaar in te smeren. De bushings vind je in de stuurpen van de fiets, waar het stuur aan de vork vastzit. Verwijder de stuurklem, haal het stuur eruit en verwijder de vork. Met een beetje smeermiddel of Vaseline op een wattenstaafje kun je vervolgens de boven- en onderkant van de bushings in de stuurpen invetten. Nadat je het stuur, de vork en de klem weer in elkaar gezet hebt gezet, rijdt de Strider weer als een zonnetje.

2. Maak een feestje van de wasbeurt
Een fiets een flinke wasbeurt geven is de perfecte namiddagactiviteit met je peuter of kleuter. Of je hem nu schoonmaakt, zodat er binnen op gereden kan worden, of je wil hem gewoon lekker wilt laten shinen om er buiten de blits mee te maken: iedere fiets gaat erop vooruit als hij van stof, modder en andere troep wordt ontdaan. Vul een emmer met warm water en een paar druppels mild schoonmaakmiddel. Zoek buiten een plekje waar jullie de ruimte hebben om aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op het gras of op de stoep. Kan het alleen binnen? Dan is een badkuip de perfecte plek. Gebruik een spons of een doek en zorg ervoor dat je de wielen regelmatig draait, zodat ook deze goed schoon worden. Een beetje klieren met het water is overigens altijd leuk. Spoelde fiets af en laat hem drogen, het liefst in een warm zonnetje.

3. Vervang onderdelen
Onderwerp je Strider Bike aan een inspectiebeurt. Check de staat van het zadel, het stuur, de handvatten en de wielen. Misschien heeft een klein beestje er wel aan zitten knabbelen deze winter of vertoont de fiets tekenen dat hij wel héél veel gebruikt (en dus geliefd) is. Je hoeft heus geen nieuwe fiets te kopen: de meeste onderdelen kun je gewoon bijbestellen, zoals de wielen.

4. Pas aan waar nodig
Kinderen groeien als kool, dat hoeven we je niet te vertellen. Check daarom regelmatig of het zadel en het stuur steeds de juiste hoogte hebben. Om de zadelhoogte te controleren, laat je jouw Strider-rijder op de fiets zitten met schoenen aan. Pas de hoogte van het zadel aan totdat er een lichte buiging in de knieën is.

BY mint twist
CONTENT CREATOR